Видобуваємо “залізо”
Я – десятий рік як вегетаріанка. Якось з подругою, будучи в Італії, де хрустку руколу та запашний базилік можна купити у кожного дідуся на ринку (та що там, просто нарвати собі на городі, якщо поселитеся в агрітурізмо – це приватні садиби, характерні саме для Італії), я вирішила: побуду трохи вегетаріанкою. Запаслася оливковим маслом, свіжим хлібом та зеленню. А що в Італії хотіти, коли там можна наїстися самим сонцем!

Мені сподобалось, я почувалася прекрасно, як це завжди буває в Італії і я вирішила не розлучатися з цим відчуттям. Абсолютно не тягнуло на м”ясо, мені й раніше не подобався його смак. Так я стала вегетаріанкою. За всі ці роки я витримала тиск багатьох рідних і друзів, які вважали своїм обов”язком дати мені бодай шматочок котлети чи відбивної. Я довго відбивалася від стейків, ковбас та сосисок. Але найбільше подиву і нерозуміння викликала відмова скуштувати шашлик 🤦🏼♀️ словом, мій відхід від звичного з дитинства харчування українців шокував і лише лінивий не спитав мене, звідки тепер я буду брати залізо. А ось звідки 👌 із зелені 🌱!


Скажу одразу – моє харчування базується виключно на моєму дорсвіді, моїй інтуїції та голосі мого організму. Звісно, я підкріпила свій внутрішній голос лекціями, книжками та підписками на нутріціологів, яких фоловлю. Але на початку я просто слухала себе. А мені хотілося:
☘️ шпинату
☘️ руколи
☘️ базиліку
☘️ салату
☘️ петрушки

Згодом я додала з “модного”
☘️ капусту кейл (їм її сирою або ж роблю з неї хрусткі чипси в духовці)
☘️ мікрогрін
☘️ броколіні та броколі
☘️ коріандр (кинза)
☘️ ромен
Це зараз ми можемо купити цю зелень на кожному кроці. Я ж починала, як ви пам “ятаєте, 10 років тому і доводилося обривати городи всіх сусідок, які вирощували салат виклоючно для курей та свиней 🤦🏼♀️

У випадку, коли вже зовсім “незелено” і на городах можна хіба що накопати снігу, я пророщую мікрогрін (мікрозелень). Саме в ньому є найбільше заліза, вітамінів та мікроелементів. За смаковими якостями, на мій погляд, мікрогрін поступається хорошій органічній зелені. Я люблю хрумкотіти великим соковитими листочками салату та руколи. Але взимку це справжній порятунок і шматочок літа на вашому підвіконні.

виростити мікрогрін дуууууже просто. Потрібно:
🥦 судочок
🥦 лляний килимок
🥦 насіння будь-якої зелені
Кладете лляний килимок у судочок, наливаєте трохи води, вин одразу всмокче цю воду і стане гаирною основою для пророщування. Зверху сієте насіння і накриваєте кришкою. Тримаєте не сильно в тіні, але й не на прямому сонці. Провітрюєте два-три рази на день. Збризкуєте водою з пульверизатора. За декілька днів насіння проклюнеться і виростуть невеличкі паростки. Це і є мікрогрін.

Ще простіше пророщувати маш (невеличкий зелений горох). Просто насипати його в пласку тарілку, налити води, щоб вона закрила поверхню маша і прикрити серветкою або рушником. Маш може прорости за 2-3 дні. За смаком нагадує молодий зелений горошок. Можна зчистити з нього шкірку, якщо ви такий перфекціоніст, як я. А можна залишити і не паритися.

Як не дивно, найчастіше люди питають мене: “А як їсти цю “траву”?”
Мені особисто зелень смакує без нічого. Через стільки років вегетаріанства та здорового харчування я просто відчуваю смаки інакше. Природну солоність петрушки чи солодкий смак броколі, приємну гірчинку руколи та пряні нотки базилику – все це відкривається з новою силою, коли рецептори смаку очищені від консервантів, надмірнорї кількості цукру та солі.
Мій фірмовий салат – це різні види зелені (вся, яку знайшла у холодильнику). Відмочую зелень у воді, щоб зійшов бруд та комахи. Сушу ручною сушкою для зелені (можна просто залишити на рушнику, щоб вода стекла). Рву та трохи мну зелень руками! ☝️ ніколи не ріжу ножем. Солю (рожева гімалайська або морська), додаю оливкової олії та бальзамічного оцту (люблю його більше за лимонний сік). Іноді можна ще трохи тахінної пасти. Посипаю різним насінням (соняшник, гарбуз, кунжут). Цю просту заправку моржна зробити заздалегідь у скляну баночку і тримати в холодильнику 2-3 дні.

За день я з”їдаю не меньше двох великих порцій салату. Але частіше це три порції. Взагалі для мене зелень – це основний продукт. З неї я беру залізо, вітамини та мікроелементи. А також хороше самопочуття. Поряд із зеленню йдуть овочі, фрукти, ягоди та горіхи, потім – бобові, крупи, риба, яйця, сир. На останньому місці – паста та випічка (лише з цільнозернового борошна, інша мені просто не смакує).
Думаю, якщо просканувати мене, то на 50 % я точно складаюся із руколи, шпинату та базилику 😆