БОГАЧ

У корні назви цієї типової закарпатської страви “БОГ”. Я могла б придумати тут якусь легенду, але не буду. Хоча богач справді божественний і ПРОСТИЙ – як все, що я готую на своїй кухні.

Bogach photo

Богач – це страва, яку я про себе називаю «обо всем и ни о чем». Він має нейтральний смак і адаптується до всього: хоч намазуй на нього леквар (у Закарпатті так називають «джем»), хоч гуакамоле, хоч хумус. Хоч їж з борщем, хоч з яйцем-пашот, хоч з лососем, хоч із кефіром. Богач «потягне» на себе будь-який інший смак і підкреслить його правильними вуглеводами (оце я загнула! ☝️🙈)
Але є один секрет: кукурудзяне борошно «з млина», домашнього помолу. Я беру у мами. Якщо у вашої мами такого нема, можете спробувати просто грубого помолу з магазину.

Bogach photo (1)

Треба:
🥃 стакан кукурудзяного борошна
🥃 стакан будь-якого цільнозернового борошна грубого помолу
🍁 ст.л.кленового сиропу (можете замінити на мед або цукор)
🧂 1/2 ч.л.солі
+ 1 ч.л. порошку для печива (розпушувач)
+ на 1/2 ч.л.соди капнути лимонний сік (або яблучний оцет)🍋

Робимо 🙌

Змішуємо всі інгредієнти у мисці, додаємо 2 ст.л.оліі (можна кокосове масло), доливаємо потроху води і продовжуємо помішувати. Доливайте воду, поки тісто не набере консистенції густої сметани.
Випікайте при 165-170 протягом 45-60 хв. Він має піднятися. Пробуйте, чи пропікся дерев’яною паличкою.
☝️ мені завжди нудно просто так слідувати рецепту. Богач дає грандіозне поле для експериментів: додайте #щозавгодно у це тісто і здивуйтеся. Я, наприклад, кидала мелених горіхів, насіння соняшника і гарбуза, сік мандарина, цедру лимона. Можна пробувати різні трави, спеції. Правда, тоді ваш богач з нейтрального перетвориться на специфічний. А може від того лише виграє?
Ану, в кого вийшло так красиво, як у мене? 🤔